Zemlja

Usposabljanje za samostojno ustvarjanje na področju keramike (sklop: ZEMLJA) je eden od petih sklopov usposabljanj operacije ARTEHGAL v okviru javnega razpisa Ministrstva za kulturo za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada v letih 2018-2019.

KOMU JE NAMENJENO?

Brezplačno 40-urno usposabljanje je namenjeno pripadnicam in pripadnikom manjšinskih etničnih skupnosti*, priseljencem in invalidom, ki bodisi že delajo v kulturi, bodisi želijo na teh področjih delati ali poglobiti svoje kompetence, izboljšati svoje zaposlitvene možnosti, pričetki novo ali razširiti obstoječo dejavnost.

* Manjšinske etnične skupnosti (pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti, romske skupnosti, narodnih skupnosti, opredeljenih v Deklaraciji Republike Slovenije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji - Albanci, Bošnjaki, Črnogorci, Hrvati, Makedonci in Srbi), nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji, različne manjšinske etnične skupnosti ter priseljenci.

OPIS IN TRAJANJE USPOSABLJANJA

Vsebina usposabljanja [ZEMLJA IN OGENJ=KERAMIKA] je kombinacija osnovnih in zahtevnejših aktivnosti, prilagojenih potrebam in predznanju udeležencev. Obsega predavanja, delavnice, praktično delo, preverjanje, analize in samostojno delo vključno z domačimi nalogami ter individualnim mentoriranjem v skupnem trajanju 40 ur. Organizirano je dvakrat tedensko konec tedna oz. po dogovoru z udeleženci v prostorih Kluba keramikov v Kanalu ob Soči s pričetkom 22. februarja 2019 ob 17. uri in predvidenim zaključkom v aprilu. Metode dela so zasnovane tako, da udeleženci spoznajo materiale, tehnologijo izdelave, sušenja in peke glinenih predmetov.

Program

  • Teoretični del: glina kot materija, njen nastanek, sestava, uporabnos
  • Praktični del: seznanitev z osnovnimi tehnikami obdelovanja gline: oblikovanje iz polnega volumna, gradnja s kačicami in oblikovanje z valjanimi ploščami. Predvidena je izdelava vsaj enega predmeta v vsaki tehniki ter dekoriranje z različnimi dekorativnimi prijemi: aplikacija, perforacija, sgrafitto, mishima, engoba, poliranje, ...; Izdelke se posuši in odžge v električni peči.

  • Splošno: informacije o možnostih individualnega ali skupinskega (so)delovanja po zaključku usposabljanja

DOBRO JE VEDETI: Z načinom in obliko se bomo zelo preprosto in osebno spogledovali s predmeti iz bogate etnološke in arheološke dediščine Posočja in Goriške. Izdelke udeležencev bomo predstavili na dogodkih v okviru projekta ARTEHGAL.

PRIDOBLJENE KOMPETENCE

Po zaključenem usposabljanju bodo udeleženci poznali material, pripomočke za delo in osnove oblikovanja ter žganja gline. Vsi, ki bodo prisotni večino časa, bodo prejeli potrdilo.

Inštruktorica in strokovna vodja usposabljanja je Alenka Gololičič, izkušena in priznana avtorica in izdelovalka unikatnih keramičnih izdelkov, ki edinstveno povezujejo tradicijo, novodobnost in uporabnost. Siceršnje delo izvajalke usposabljanja je na ogled na spletu: www.galnatural.si.

 

PRIJAVA

Pisne prijave zbiramo do zapolnitve mest. Prijavite se z izpolnitvijo prijavnice na povezavi:

PRIJAVA

Prijavo bomo pisno potrdili. Število mest na usposabljanju je omejeno.

Veseli bomo vseh motiviranih, uka in ustvarjanja željnih kandidatk in kandidatov. Obljubljamo enkratno vrhunsko ustvarjalno okolje.

 

Več informacij o izobraževanju dobite na:

FB/Artehgal

Potencial, Inštitut za revitalizacijo podeželja, Lokovec

e-naslov: info@artehgal.si

Mtel: +386 31 719 404


Vabljeni!