Klub keramikov Kanal - Galerija Keramost

Klub keramikov Kanal - Galerija Keramost

Klub keramikov Kanal je na nastal leta 1994, osnovan pa je bil dve leti prej, ko je skupina keramikov v Kanalu ob Soči pričela z organizacijo keramične šole za otroke in odrasle, deluje pa pod okriljem Prosvetnega društva Soča iz Kanala ob Soči.

Osnovni namen Kluba keramikov Kanal je združevanje ljubiteljev ustvarjanja s keramiko ter nadgrajevanje znanj in izkušenj o tehnologijah ter kreativnem izražanju s pomočjo keramike. To uresničujejo z organizacijo rednih letnih izobraževanj, na katere vabijo referenčne mentorje od katerih pridobivajo in nadgrajujejo svoja znanja in veščine.

Rezultate njihovega dela lahko vsako leto vidimo na preglednih letnih razstavah, ki jih že od leta 1997 organizirajo v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu ob Soči.

Preden so leta 2011 s pomočjo Občine in KS Kanal ob Soči dobili svoje prostore v bivši pošti v Kanalu ob Soči, delovali v različnih prostorih. S pridobitvijo lastnih prostorov, kjer jim je omogočeno nemoteno ter konstantno delovanje in razstavljanje izdelkov, se je tudi število aktivnih keramikov povečalo.

V vseh letih delovanja Klub keramikov Kanal stalno navezuje stike s sorodnimi društvi in posamezniki s področja keramike, kar rezultira v organizacijo številnih skupnih razstav in izobraževanj tako doma kot tudi v čezmejnem prostoru. Sodelovanja navzven pa so posebej pomembna zaradi prenosa znanj, veščin in izkušenj.

Posebno pozornost Klub keramikov Kanal posveča peki gline na prostem oz. 'Prvinski peki', ki na preprost in primitiven način komunicira s potencialno publiko.